Det ska du tänka på när du målar om hemma 

Att måla om hemma kan verka enkelt, och någonting många vill göra själva. Men vilka är fördelarna med att ta in en professionell målare? Och hur kan du räkna ut vad det kostar att måla ett specifikt rum? Här har Dorunner samlat sina bästa tips.

Måla helst om tak och snickerier samtidigt som väggarna. Foto: Dorunner.

Är du sugen på att måla om hemma? Kul! Innan du sätter igång finns det några viktiga punkter att tänka på för att få det bästa resultatet. Här har Dorunner, som hjälper dig längs vägen, samlat ihop sina tre bästa tips:

Klicka här för att hitta rätt målerifirma.

1. Förarbetet är a och o

Svårast är oftast spacklingen, ska du spackla själv bör du lägga ner tid på att spackla igen hål och ojämnheter. Spackla två gånger och låt torka helt båda gångerna. Slipa sedan till en jämn, slät yta. Vid bredspackling brukar målare kontrollera ojämnheter med hjälp av släpljus. 

2. Glöm inte taket, golvlister och foder.

Det är trist att måla om väggarna för att sedan inse att det gör att taket ser extra dassigt ut. Dorunner rekommenderar alltid att måla om taket och snickerier samtidigt. Det är en liten extrakostnad. En målare hjälper dig med hela processen. 

Förarbetet är ofta det som skiljer en lekman från en professionell målare. Foto: Dorunner.

Här finns fler tips inför att du ska måla om.

3. Dra bort maskeringstejpen…

…innan färgen har torkat helt! Det här är viktigt oavsett om det är en snobbkant eller bara tejpen runt lister och dörrkarmar. Väntar du tills färgen har torkat helt riskerar den att följa med tejpen. Skulle det råka hända kan du såklart kompletteringsmåla med en liten pensel. 

Därför bör du ta hjälp av en målare

Även om det verkar enkelt att måla själv så finns det många fördelar med att anlita professionella målare – främst när det kommer till tidsbesparingen och slutresultatet. Det många glömmer är att det största jobbet ligger i förarbetet. Att förbereda underlaget för målning genom att exempelvis ta bort gammal tapet, använda en målartvätt, spackla, slipa, maska och grunda för att sedan måla är ofta det som skiljer en lekman från en professionell målare. 

Vill du komma i kontakt med en målare? Klicka här.

Dorunner erbjuder fast pris för utvalda tjänster inom VVS och el. Foto: Dorunner.

Vad kostar det för ett specifikt rum?

Priset beror väldigt mycket på vad det är för skick på väggarna, det avgör nämligen hur mycket förarbete som krävs. För att ge en fingervisning kan ett rum på 10 kvadratmeter med bra skick på väggarna kosta mellan 5000 och 6000 kronor, efter rotavdrag. 

Vill du veta mer exakt hur mycket det kommer kosta för just dig så rekommenderar Dorunner att du tittar på deras tabell för pris efter rotavdrag. Viktigt att tänka på här är att du ska räkna ut ytan som ska målas – och alltså inte kvadratmeter på rummet. 

Om Dorunner

Dorunner möjliggör för uppdragsgivaren att ta in upp till 5 offerter och prisjämföra mellan företag. Dorunner erbjuder fast pris för utvalda tjänster inom VVS och el. Som kund bokar du tjänsten enkelt via hemsidan och kommer därefter i kontakt med en kontrollerad och behörig utförare som kan hjälpa dig med efterfrågad tjänst.