Köparbarometern: Fortsatt rekordnivåer i juli

Hemnets Köparbarometer i juli visar att boprisförväntningarna minskat något, men att nivån fortsatt ligger rekordhögt. Nu förväntas en lugnare bomarknad under sommaren, innan den drar igång igen till mitten av augusti. 

Få nyheter om bostadsmarknaden direkt i din inkorg – varje vecka. Skriv upp dig på Hemnets nyhetsbrev här.

Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet

I Hemnets Köparometer för juli månad uppgav 47 procent av köparna att de tror på stigande bostadspriser de kommande sex månaderna. Det är en minskning med en procentenhet jämfört med motsvarande undersökning i juni. Det är dessutom ett trendbrott efter sju månader i rad där andelen köpare som tror på stigande priser har ökat. 

Andelen bostadsköpare som tror på sjunkande priser låg fortsatt på 11 procent i juli månad – alltså oförändrat jämfört med juni månads mätning, och därmed tangerad historisk lägsta nivå. Sammantaget innebär detta en nettosiffra (skillnaden mellan de som tror på stigande och sjunkande priser) på +36 procentenheter, en minskning med 1 procentenhet efter sju månader i rad med stigande prisförväntningar.

– Det är en liten minskning av prisförväntningarna, men de är fortfarande på historiskt höga nivåer och det är fortsatt rekordfå köpare som tror på prisfall framöver. Nu väntar en lugnare period på bostadsmarknaden under sommaren innan den drar igång igen på allvar i mitten av augusti. Förra året varnade vi under sommaren för att ett högt tillflöde av nya bostäder till salu kunde pressa priserna till hösten, vilket också blev fallet. Den risken finns även nu till hösten om många säljare som tidigare avvaktat börjar agera och efterfrågesidan inte kan möta upp. Men risken bedöms vara mindre i år, vilket bland annat återspeglas i de höga prisförväntningarna, säger Erik Holmberg, Hemnets marknadsanalytiker. 

Andel köpare som tror på:

Stigande priser: 47,2 procent (48,4% föregående månad)

Sjunkande priser: 10,8 procent (11,0% föregående månad)

Oförändrade priser: 41,9 procent (40,6% föregående månad)

Hemnets Köparbarometer gick ut till 2 103 respondenter mellan 1-3 juli.

Här kan du läsa Köparbarometern för juni månad.

Om Hemnets Köparbarometer:

Köparbarometern är en undersökning där besökare på hemnet.se, som planerar att köpa en bostad, svarar på frågan ”Hur tror du att bostadspriserna utvecklas där du bor, de närmaste 6 månaderna?”. Undersökningen har minst 600 respondenter och genomförs en gång i månaden. Den första undersökningen genomfördes i september 2017.